четвъртък, 1 декември 2011 г.

Как....уважихме Адвента!!!



Хейййй, хейййййй.......приятелчета!!!
Реших да ви покажа нашата декорация , с която уважихме  Адвента !!!
Надявам се да ви допадне!

В началото,  ....когато се омъжих и дойдох да живея в Швейцария, бях много впечатлена от тази традиция!!! И.....въпреки , че не сме католици в моето семейство, пак.....започнахме да си правим венец с 4 свещички , които палехме всяка една неделя от седмиците преди Коледа!
Толкова топлина носи всичката тази украса и празничност...
А.....ние обичаме да празнуваме в нашето семейство! ... Какъвто и празник да е - все се празнува! А.....ако нямаме повод за празник , то.....празнуваме, че е понеделник, или че е вторник, или че е сряда.....



В Католическата Църква литургичното време, което предшества Рождество Христово и с което започва новата литургична година, се нарича Адвентно време.
Обичаят е нещо като подготовка за честването на Рождество Христово
Адвентът започва в шестата неделя преди Рождество, в средата на месец септември. В римския обряд обаче
Адвентът обхваща четирите недели пред Рождество Христово – това означава четири непълни седмици. Много често в семействата адвентният венец се поставя на общата семейна трапеза по време на обяд или вечеря и свещите се запалват. Броят на горящите свещи е според поредната Адвентна неделя от календара. Преди да бъдат запалени свещите от венеца, особено в неделите, се четат откъси от Светото Писание. С всяка следваща Предколедна неделя се увеличава броят на запалените свещи. Така в Четвъртата неделя на Адвента горят всички свещи от адвентния венец.



До сега , всяка година си украсявах свещичките с живи борови клончета, шишарки и други природни материали, но.....тази година реших да е по-различно от други път!!!
Затова си купих електронна верига, на която са 40 светещи малки цветенца!!!



Не знам защо, ...но тази година купих зелени свещички!Нещо ми подсказа.....че зеления цвят ще ни донесе много късмет!И....в крайна сметка бях много доволна от крайния резултат, когато ги комбинирах с червени топчици и играчки!!!


Бях приятно изненадана, когато вечерта светнахме цветенцата! Те са толкова ефектни на романтична светлина.... Всяко от тях се отразява в стъклото на масата и.... тя се превръща в..... симфония от цветенца!










На снимката отдолу е - декорацията ни за Адвента от миналата година!Тогава имахме червени свещички , които бях украсила с една малка коледна звездичка! Това беше......сестричката на по-голямата коледна звезда!!!




Вече отмина първата неделя , в която запалихме първата свещичка празнично!!! Тази неделя ще запалим и втората свещичка да гори (заедно с първата), и....така- когато запалим четвъртата и.... горят заедно всичките четери свещички......тогава Коледа е на прага ни и.... ни чука тихо на вратата!

Искам да  споделя с вас венеца,  който си купих за входната врата! Много е красив и.....ми доставя голямо удоволствие всеки път , когато го видя!


 Изработен е от естествени материали и придава много празнично настроение, още преди да е влязъл човек у нас!!!








И ....преди да се разделя с вас искам да Ви честитя месец декември и..... да ви пожелая той да е най-хубавия за вас от старата година!!!
Желая  Ви прекрасна вечер и....

Byeeeeee....byeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

7 коментара:

  1. Винаги украсата създава настроение и вяра, че ще се случи нещо хубаво! Хубаво е човек да създаде празнично настроение в къщата си! Дано Новата Година дойде и донесе повече радост в душите ни! Прекрасни снимки, Албенче!

    ОтговорИзтриване
  2. Силванче, благодаря ти за прекрасните думи! Винаги , когато украсяваме ....го правим с много копнеж , вяра и надежда, ...Новата година да е по-хубава от старата!!!Вярата крепи човека и е хубаво, че....всеки от нас я има!!!
    Радвам се, че са ти харесали снимките! С нетърпение очаквам да видя и твоята коледна украска! Прегръщам те силно и ти желая прекрасна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  3. АЛБЕНЧЕ, толкова ми стопли душата твоята публикация.
    Моят мъж е католик и тази традиция не я знаех ама то тука какво ли знаем и ние.:)))
    Страхотни снимки,Адвента ти е зашеметяващ направо ....красота! Венеца и той много хубаво стои на вратата беее.. всичко ти е приказно и дано Ви донесе късмет и по хубави дни.
    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Украсите са прекрасни! Особено ми хареса венецът! Желая ви весело прекарване на празниците!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ,много красота ! Албенче, пишеш чудесно и много увлекателно ! А снимките са страхотни :) ,комплименти ! Хубава петъчна вечер и топъл уикенд !

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти , Зиче! Ние с моя мъж уважаваме всички традиции....Просто обичаме празниците и...обичаме да празнуваме! По този начин разчупваме схемата на сивото ежедневие и се зареждаме с много енергия!!!
    Живота е много кратък , за да си губим времето - в ровене в дребните проблеми...
    Радвам се, че са ти харесали украските ми за Адвента! Утре ще си запалим и втората свещичка!
    С такова нетърпение очаквам Коледа и Новата година!
    Скоро ще си купим и елхичка!!! Ще си я украсим като принцеска!
    Ние всяка година имаме по...минимум 2 елхички! Тъй като много рано украсяваме първата,....до Коледа тя е вече доста изсъхнала и тъжна, затова тогава купуваме нова и я украсяваме по различен начин! И....така- имаме 2 пъти удоволствие с елхичката! Един път я украсяваме с панделки и дървени и сламени играчки, а втория път- с топчици и други красиви фигурки!
    Желая ти и на теб, коледната ти украска да те направи много, много щастлива! Приятни почивни дни! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Хейййй...Ване, благодаря ти за прекрасните думи! Много се радвам , че съм те докоснала с моята декорация за Адвента!
    Желая ти , този Уикенд да е за теб ....като една Щастлива симфония, наситена с много нотки на веселие, романтика и красота! Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...