вторник, 27 декември 2011 г.

Ориз ризото с груба горчица и Якобс миди

Хейййййййй......... мили приятелчета, още веднъж -  ... Честита Коледа!
Бъдете благословени и .... нека здравето и щастието са ваши постоянни спътници !
Днес искам да публикувам една рецепта , която изпробвахме на Бъдни вечер и .... от която бях истински впечатлена! Надявам се и на вас да ви хареса! За нея .... трябва да имате непременно груба горчица, с едри семки! Получава се невероятен вкус и аромат!




Необходими продукти:

1 голяма глава лук
1 супена лъжица зехтин
300 гр. ризото ориз
200 милилитра бяло вино

800 милилитра зеленчуков бульон
40 гр. масло
3 супени лъжици груба горчица, със семки
2 супени лъжици настъргано сирене Пармезан

1 лъжица зехтин
20 якобс миди (може и по-малко, в зависимост от желанието)
половин чаена лъжичка сол
малко черен пипер




Начин на приготвяне:

1. Лука се нарязва на дребно и се задушава в тиган със зехтин!  После се прибавя ориза и се пържи , заедно с лука, докато стане прозрачен! Прибавя се и виното и се готви, докато виното се изпари! Важното е - да се намали температурата , след като виното се изпари!
2. Отделно се прави бульона, .... който се прибавя горещ малко по малко към лука и ориза, така че ..... ориза да е винаги прокрит (не всичко наведнъж)! Вари се така ... около 20 минутки,
докато ориза омекне, но не и да се
развари- al dente!
3. После се прибавят маслото,
 горчицата и сиренето и ....
се разбърква всичко добре!

4. Отделно в тиганче се загрява зехтин и се пържат мидите и от двете страни по 2 минутки! После се прибавят към тях подправките!





Мидите се нареждат отгоре на сервирания ориз ризото!







Ястието става наистина невероятно вкусно! Може да го сервирате и с пресен босилек!


Това беше .... за днес от мен!

Надявам се .... всички вие ..... да сте все още в прекрасно коледно настроение и..... трепетно очакване на Новата Година, която...... не забравяйте, че ..... ще е много по-добра от старата! Затова трябва да я посрещнем с много ентусиазъм!




Прегръщам ви сърдечно и ..... за раздяла ви поздравявам с това видео:


29 коментара:

  1. Бени,страхотен ориз и в комбинация с миди, направо си е божествен..размечтах се...:)
    Вкусотийка!
    Мен лично не ме е напуснало коледното настроение...благодаря за поздрава!
    Желая ти усмихнат и весел ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мирче, оризчето става наистина страхотно, а....и в комбинацията с мидичките е....вълшебно!
    Благодаря ти за чудесните думи! Ние също.....още сме в коледно и предновогодишно настроение!
    Пожелавам ти от все сърце една прекрасна и незабравима Нова Година, а....до тогава,...с много настроение и радост да изпратиш старата! Прегръщам те и ти желая весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Албенче,искрено ти завиждам за възможността да ползваш толкова много качествени продукти и предполагам не са на космически цени като тук.
    Тези миди при нас са много скъпи.
    Ястието е повече от великолепно и много ми харесва!
    Имам малко ядки от обикновени миди,ще си направя с тях такова ризото с ретро горчица,и аз я харесвам и имам винаги!
    Пожелавам хубаво настроение и в празничната нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно ястие! Обожавам миди!
    Поднесла си го прекрасно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бени, миди не съм яла от години ,но твоите ме накараха да преглъщам.
    Страхотна рецепта и уникално поднесена мила.
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа, Бени! Празничното настроение продължава с пълна сила при теб :-)!
    Много обичам ризото, приготвено точно по този начин - с бульон, вино и пармезан. Тези мидички якобс са нещо ново за мен. Ще се опитам да ги открия при следващото пазаруване. Благодаря ти за идеята!
    Рекламата от клипчето е страхотна - никога не съм виждала Liverpool str. station завладяна от толкова много танци и усмихнати лица :-).
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Елексирче, тези Якобс мидички и при нас са много скъпи, но....ние си ги купуваме за празниците винаги! Моя мъж ги приготвя вълшебно! Другия вариант , който ги готви Маркус (така се казва сладката ми половинка) е Якобс миди с ванилия и вермут, увити, в бекон!
    Опитай и с обикновени миди! Не съм пробвала , но....мога да си представя , че ще стане също толкова вкусно! Аз обичам груба горчица! Невероятен вкус има!!!Благодаря ти за сърдечното пожелание! И аз те прегръщам и ти желая.....идващата Нова година да е .....наистина вълшебна за теб! Пълна с много успехи, удоволствия, любов и здраве!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, благодаря ти за прекрасния коментар! Аз и моя мъж , много обичаме да готвим с миди и морски дарове! Обичаме много и скариди!
    Прегръщам те сърдечно и....нека Новата 2012 година е....вълшебна за теб- пълна с много любов, романтика и прекрасни моменти!

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче,....благодаря ти за топлите думи! След като не сте яли мидички отдавна, ....това значи ,че....е време пак да опитате! Аз обичам Якобс миди! Стават невероятни деликатеси с тях! Когато става на въпрос за миди- винаги моя мъж ги готви! Той е карал специално кулинарно училище (въпреки че сега е конфигурационен менъджер), и....ги приготвя чудесно! Тези мидички ги наготви той , не аз, но....рецептата е невероятно вкусна, затова реших да я споделя с вас!!!Прегръщам те топло и....не забравяй , че след няколко дни е Нова Година, .....която съм сигурна....., че ще бъде прекрасна за теб!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Хеййййййй.....Дени, честита и щастлива Коледа и за теб!!! Дени, хващай самолетчето и идвай при мен! Ще ти сготвя много такива мидички!
    Радвам се , че ти е харесало видеото! И аз го намерих за много фасциниращо! Обичм танците и ескалиращото настроение! Желая ти от все сърце една прекрасна Нова година, изпълнена с много здраве , щастие и реализирани мечти! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Лъхна ми на море;-)
    Много красиви и много апетитни снимчици;-)
    Ако ми попаднат такива миди, непременно така ще ги сготвя.

    ОтговорИзтриване
  12. Мъхче, честита Коледа! Щастлива Нова Година!
    Опитай рецептичката, ще ти хареса! И аз обичам морски специалитети! Моето любимо ястие е Гамбас а ла Планча- огромните скариди на грил, ....гарнирани с испански картофки и грилирани зеленчучета! Обичам всичко морско! Обичам и октопод с масълце!
    Желая ти една истински щастлива нова 2012 година, изпълнена с ...много приятни приключения, удоволствия, ...здраве и ....много любов! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Бени,може да ти звучи невероятно,но миди не съм яла никога....а твоето ястие изглежда доста апетитно....Аз в момента съм болна и една супичка ми е достатъчна.Поздрави съпруга си за тази чудна гозба.
    Желая ти една невероятна Нова година пълна с емоции,които да доставят наслада за теб и любимите ти хора.
    Прегръщам те-целувки!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
  15. Живе, аз не обичам много от черните миди, но.....Якобс миди обичам много! Невероятно вкусни са!
    Толкова съжалявам , че си болничка и.....от сърце ти желая много бързо възстановяване!!!Ти си юнашко момиченце и ще оздравееш бързичко!!!
    Желая ти от все сърце, Новата година да бъде за теб.....една от незабравимите години в твоя живот! Преливаща от щастие и здраве,....пълна с късмет и любов! Прегръщам те!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Миме, благодаря ти за чудесното пожелание! Нека Новата 2012 година да е за теб като една прекрасна щастлива Симфония, изпълнена с много нотки на романтика, любов, здраве и хармония! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Честито Рождество Христово! Да сте здрави и честити всички в семейството!
    Изглежда и звучи невероятно вкусно, тази рецепта! Много обичам морски дарове :)
    Албенка, пожелавам ти едно весело и щастливо посрещане на Новата година! Нека тя да ти донесе още повече смях в дома, топлина, късмет и любов!

    ОтговорИзтриване
  18. Лети, благодаря ти за красивото пожелание! Желая ти от все сърце едно прекрасно посрещане на Новата година, а.....2012 година да е за теб вълшебна- да ти донесе огромна кошница със здраве, допълнена с любов и късмет!!! Бъди много щастлива! Весели празници и.....те прегръщам сърдечно!!!

    ОтговорИзтриване
  19. О, Албенче, колко ли е вкусно това... ако знаеш само как обичам миди и въобще всякакви морски красоти..
    Пожелавам ти много хубави емоции и весело посрещане на Новата година! Ново начало- нов късмет и много повече щастие! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти , Миме!Тук.....няма никакъв сняг.....Затова.....дядо Мраз си пийва коктейлчето и ....чака с нетърпение лятото!
    Оххххххххх.....така чакам пролетта, когато всичко ще цъфне и....живота ще започне да ескалира....
    Още само 2 месеца и идва пролетта! Но.....нека първо - да посрещнем с почести Новата година! Желая ти трепетна подготовка за Новогодишния празник и....нека новата 2012 година е незабравимо хубава за теб и твоето семейсто!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  21. Много ми допадна начина на приготвяне на ориза ,ще опитам и по твоята технология :)
    Весело и щастливо посрещане на Новата Година!

    ОтговорИзтриване
  22. Нелче, благодаря ти за сърдечното пожелание! Опитай оризчето , ще ти хареса! Ако искаш можеш да прибавиш и...малко сафран!
    Пожелавам ти от сърце.......весел празник утре и....Нека новата 2012 година да е много успешна и щастлива за теб и твоето семейство! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. Hello, Albena Weibel.

     I was given many crops from your glorious works.
     We are far distantly each other, but this human interchange has cultural significance.

     Thank you for your heartwarming message and many visit, in this year.
     I thank for your encouragement for Japan.

     Healthy and Happy new years for you and yours.

    Close spring, ruma ❀

    ОтговорИзтриване
  24. За пръв път чувам за тези миди, много искам да си приготвя нещо вкусно с миди, но всички, които купувам все нещо им хрупа вътре. Тези са толкова чисти! Рецептата без съмнение е голяма вкусотия. Благодаря за споделянето! Весело посрещане на Новата година! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Е такива мини не съм яла, но как изглеждат самооооо......чудни!
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  26. Hello Ruma, Thank you very much for your kind words. I really love your pictures and caligraphies. They are incredibly beautiful and very professional. I also wish you and your family all the best for the new year. Be happy, healthy and successful. Kind regards from my heart.

    ОтговорИзтриване
  27. Кенди, наистина ме развесели с коментара си, за което много ти благодаря! Развеселих се, защото и аз като теб, мислех по същия начин, преди да започна да готвя Якобс миди! Когато ядях всички други видове миди- все ми хрускаше пясък в устата и....ми беше много неприятно!Другите ми разказваха .....колко вкусни са.... обикновените черни миди в спагети- ....аз опитах- пак хрусках пясък,....разказваха ми , за вкуснотията на белите малки мидички- поръчахме си ги в ресторант, гарнирани с ориз ризото - ....пак хрусках пясък.... Затова се бях зарекла да не ям повече миди,.....докато един ден, решихме отново да опитаме , но с големите Якобс миди и.....тогава бях много, много приятно изненадана!С тях трябва да се внимава много и да са много пресни и свежи, но......си заслужава! Много са вкусни! Опитай непремено!
    Ние понякога ги готвим и увити в лентичка бекон и заляти с ванилов сос и ....стават невероятни! Някой ден ще публикувам и тази рецепта!
    Желая ти един невероятно красив празник днес! Нека новата година е неповторима за теб- ескалираща от много щастлие , здраве и любов! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Дианче, опитай и ще ти харесат! Става прекрасно екзотично и вкусно ястие! А оризчето- така с грубата горчица има невероятен аромат!
    Желая ти весело и щастливо посрещане на новата година и.....нека тя е прекрасна за теб! Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  29. Бени, опитах рецептата - много вкусно се получи, но така и не успях да намеря от тези якобс миди. Оказа се, че са нещо доста екзотично за тукашните провинциални супермаркети :-), а така бях любопитна да ги пробвам. За това отгоре наредих съвсем обикновени, предварително обработени, без черупка миди, които се съчетаха чудесно с ризотото и държа да отбележа, че нямаше хрупкави песъчинки в тях :-).
    Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...