вторник, 13 март 2012 г.

Разходка в Люцерн и.... упоритото лебедче!


















Хеййййййййййй ..... сладки приятелчета! Днес искам да ви разходя, но... не в моята кухня, а ...... до Люцерн!!!
Tова е изветния мост в Люцерн! Той беше подпален преди няколко години и....изгоряха 81 картини от общо 111 ценни картини на Люцерн! Сега е възстановен, но .... старинните картини не могат да се върнат вече ...








Ето ни и ..... нас, с моето слънчице! Готови за подвизи и приключения!!!




Снимките не станаха много добри, .... тъй като времето не предразполагаше за това!Беше пълно с изненади- на моменти беше мрачно, а отвреме на време .... слънчицето се показваше и ни поздравяваше!



И ..... сега ще се опитам накратко да ви преведа някои факти за този монументален паметник!!!
Този мост се нарича Kapellbrücke и е най-стария покрит дървен мост в Европа! Той е един от символите на град Люцерн! Моста е дълъг 204,7 метра и когато човек се разхожда по него .... може да се наслаждава на прекрасните гледки от двете му страни!
На средата на моста се намира най-фотографирания паметник на Швейцария- това е осмоъгълена водна кула!
Много интересни са дървените картини , които са на тавана на моста! Те разказват историята на Люцерн  и пазачите на града Леодегар и Маурициус!
От построяването на моста , до сега ....моста е реновиран 10 пъти!
През 1741 година моста е доста разрушен от силното наводняване на реката, на места .... дори съборен....Тогава са унищожени и някои от ценните картини в него...!!! Но след тази катастрофа е създаден фонд, който успява да събере достатъчно финансови средства, за да възстанови много от картините и да се реновира моста!
През 1993 година моста е засегнат от пожар и много от дървените картини (86 картини) изгоряват.... След това моста е отново реконструиран и през 1994 година- отново отворен за посетители и туристи!


Винаги , когато дойда на това място ..... се възхищавам на флористите, които се грижат за моста! Как перфектно поддържат цветното облекло на моста ...

Толкова добре са подбрани всички цветове ..... Целия мост изглежда като покрит с пъстри черги .... Много е красиво!

И..... сега дойде ред .... да ви разкажа за едно упорито бебе-лебедче, което..... просто беше решило и премина през този целия мост, който е на тази снимка ....... 

Тъкмо бяхме стигнали до другия край на мостчето , когато ..... видяхме , че.... по стълбите се качва и марширува грандиозно с лопатките си това височайство..... Това бебче се беше объркало и тръгна по моста....


Но..... то беше толкова сигурно , че е хванало правилния път, че.... нищо не беше в състояние да го върне назад!!! Никога не съм виждала такова инатче, като това лебедче!
Започнахме да опитваме да го върнем , за да слезе от моста, но..... не и не!  То се въртеше , извиваше, а... когато застанехме пред него , сядаше ядосано на земята , а после ни издебваше и се измушваше пак напред! Така ... се борихме с него в продължение на половин час, ..... след което се предадохме и..... то закрачи гордо напред, а.... моста беше огромен! Със сигурност е видяло зор докато премине през целия мост, но.... какво ли не прави ината.....
След като стигна до другия край на моста , после слезе по стълбичките до водата ,отпусна се щастливо и ......заплува по повърхостта и,.... все едно беше ударило шестица от  тотото....


 Това  беше всичко за днес от мен! Исках.... да ви направя една много кратичка разходчица до Люцерн ..... за да ви запозная с така известния мост!!!Но .... ето че ви запознах и .... с инатестото сладко лебедче!!!
Желая ви една пролетно- слънчева и много успешна седмица и ви прегръщам силно, силно!!!
И.... за раздяла искам да ви покажа едно видео ,.... на едно от най-бързите кучета в света, което..... щеше да спечели турнира,..... ако не беше се случило това:


14 коментара:

  1. Бени,моста е приказен!Особено с тези туфи от цветя-направо невероятно красиво!
    Благодаря за поредния вълнуващ и много полезен разказ!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Албенка, чудесно си го разказала , а снимките са хубави ...какво не им харесваш:)! Вижда се колко е красиво всичко наоколо ! И вие сте едни сладури :)да сте живи и здрави :*!
    Хубав следобед и силна прегръдка :*! Чаоооо !

    ОтговорИзтриване
  3. Пак направи чудеса Албенка.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна разходка,насладих й се с голяма удоволствие!Бени,благодаря за красивите фотоси и увлекателния разказ!Цветята наистина силно ме впечатлиха,невероятни са!
    През цялото време, четейки историята на този мост си мислех за един наш български мост,който се намира в Ловеч.Известен като мостът на Кольо Фичето.Твоята разходка ме накара да си спомня една семейна екскурзия.Стигайки в Ловеч отидохме да разгледаме точно този емблематичен мост.Гордея се, че го имаме и също и от това ,което прочетох в Уикепедия .
    "Покритият мост в Ловеч е покрит мост над река Осъм в Ловеч. Мостът свързва новата част на града с архитектурно-историческия резерват и квартал „Вароша“. Той е единственият по рода си на Балканския полуостров. В Европа съществуват само още три подобни моста - в Люцерн, Флоренция и Ерфурт. Покритият мост е официалния символ на Ловеч."
    Поздравявам те за любовта ти към животните и природата!Радвам се ,че едни и същи неща ни вдъхновяват и ни карат да се чувстваме прекрасно!
    Прекрасна вечер и чудесно настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. prekrasna, estestvena i omaina si Alb, kakto i tova koeto tvori6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vanya

    ОтговорИзтриване
  6. Напълни ми сърцето Бени !Благодаря!Хубав,вълуващ разказ за чудесната ви разходка.Радвам се,че го сподели с нас!Топла и уютна вечер за теб и милото ти семейство!Рени

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна разходка Албена! Снимките на моста са вълшебни.Само не разбрах тези цветя сега ли са цъфнали? Тука в България сега се започва с разсадите.
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Бени, все едно приказка разказваш! Толкова обичам твоите разходки и в кухнята и извън нея! Показваш толкова интересни места! Чуден мост, цветен, интересен, красив! Жалко за картините. А историята с лебедчето много ме развесели, какво ли си е било наумило това прелестно създание:) Прегръдки и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Разсмя ме с това упорито лебедче, Албенче! Голям сладур е и въпреки всичко явно добре се ориентира :)
    Страхотно красиво е това местенце, на което ни пренесе, жалко че тук в България така добре поддържани кътчета са рядкост...
    Сърдечни поздрави от мен и пожелания за слънчева, топла и усмихната пролет! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Албенче, снимките ти са превъзходни, много интересно ми беше да прочета и кратката история която си ни превела, благодаря ти! Сега вече знам още едно местенце, което много искам да посетя :) Драго ми бе и да те видя :)
    Пожелавам ти много усмихнати пролетни дни и много нови вдъхновения :)

    ОтговорИзтриване
  11. Бени, на много хубави места се разхождате;)
    Приятно ми беше макар и дистанционно да се включа в тази разходка!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекарах си много добре,проследявайки твоята разходка!Благодаря за споделеното преживяване!Много хубави моменти, Бени, нека са повече!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Хейййййй.... сладурчета, благодаря ви за прекрасните думи! Много ме развълнувахте! Радвам се , че имах честта да ви разходя малко по мостчето в Люцерн и да ви запозная с сладкото лебедче!Желая ви много пролетно настроение в душите днес, и.... нека целия Уикенд е изпълнен за вас с много усмивки и приятни преживявания!!! Целувки!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Как ме разсмя с тази мила история с малкия лебед :-) Пътуванията с приключения са най-интересни :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...