понеделник, 5 март 2012 г.

Чайки


Хейййййййй......., ...сладки приятелчета, днес искам да ви споделя снимките, които направих на тези прекрасни хвъркати прелести! С такова нетърпение чакам пролетта и топлото време,..... отново да ходя по брега на езерото и да се любувам на прекрасните птици!
 Много ми липсват през студеното зимно време.....
Въпреки , че много хора свързват чайките с враждебност , кражба , нахалство,..... аз ги намирам за чудесно красиви птици!


Една легенда гласи , че.....
Някога много отдавна чайката владеела светлината на деня. Тя се страхувала да не изгуби своето богатство и затова решила да заключи светлината в златна кутия. Когато искала отваряла кутията и поглеждала в нея. Виждала сини морета, червени риби, бели реки, зелени гори, шарени пеперуди и бели облаци. В мълчанието на времето тя гледала картината на вечността. Чайката пазела светлината, а хората живеели в тъмнина. Те не познавали нито небето, нито земята, нито пък морето. Това натъжило техните сърца. Чудели се как да открият кутията на чайката, за да се порадват на светлината, за която само били слушали.
Един ден гарванът решил да се престори на болен и казал на чайката, че единствения лек за него е да погледне светлината. Чайката се смилила и се съгласила да погледне за миг в кутията. Но тогава гарванът грабнал кутията и я занесъл на хората. Когато погледнали в нея и видели сини морета, червени риби, бели реки, зелени гори, шарени пеперуди и бели облаци. Хората познали света и открили какво е щастие. По нататък те щели да поемат пътя на мъдростта.
Но опечалена от случилото се, чайката заплакала и се спуснала над водата да търси открадната кутия. Постепенно тя опознавала по-отблизо хората, виждала тяхната мъка. Наблюдавала ги отблизо, тя разбирала тяхната неволя. А нейното сърце било голямо и топло колкото слънце, затова тя поискала да им подари нещо, което да им помогне да се справят с трудностите, ходейки по черната земя. Сега вече летеейки в мълчанието на времето, чайката виждала по-истински в очите на хората. След като кутията била отворена, очите им били стоплени и пазели светлината. Зарадвала се чайката и станала приятел на хората и те обикнали нея. 






От митологията е известно защо гълъбът е наречен птица на мира.
 Древни легенди разказват как римският бог на войната Марс открил в бойния си шлем гълъбица, която мътела яйцата си.
 Гълъбът станал причина да не се състои една война.
 Според библейския мит за Потопа, гълъбът донесъл на Ной в човката си маслинова клонка - доказателство, че наблизо има земя.
 Известна е голямата творба на видния испански художник Пикасо "Гълъбът на мира", изложена в представителната сграда на ЮНЕСКО в Париж..
 В унгарския град Дунайварош 150 ме­тални гълъба красят 18-метровия паметник, издигнат по случай 25-годишнината от създаването на града, и символизират стремежа на човека за мир на Земята. .
 Който е живял в Англия, е виждал бронзов паметник на гълъб.
 Гълъбът спасил през 1242 г. английска подводница, като отнесъл съобщение за авария в двигателя й, причинена от немска дълбоководна бомба.
 В американския град Солд Лейк се издига 5-метрова гранитна колона, на върха на която от камък е изсечено земното кълбо с две чайки.
 Този интересен паметник е построен от първите заселници, чиито посеви били нападнати от безброй скакалци.
 Доказано е, че чайките са големи любители на всякакви насекоми.
 Посевите на заселниците били спасени от чайките, които изтребили скакалците.
 Посетителите на Бостън с изненада мо­гат да съзрат известния в цяла Америка памет­ник на врабчето
 Любопитно е как лакомото врабче стана­ло любимец на жителите на известния център на щата Масачузетс.
 Лакоми гъсеници унищожили тревата, листата на дърветата, навлезли в зеленчуковите градини и в посевите.
 Тогава се намесили врабчетата, които за кратко време се справили с опасните нашественици.










Обичам това стихче!

Чайка от нежност
Дела Раи и Ясен Ведрин

Имахме някога много години,
много мечти и безкрай на море.
Беше ни чувството бяло и синьо -
чайка, която не може да спре.

Помниш ли, шепнех те с моите устни.
Вятърът бягаше с вик на дете.
Ронеше пясък по плажове пусти
чайка, която в следите чете.

Нека да помним, преди да изтлеем,
колко светини животът реди.
Залез в морето. Копнеж да живеем.
Чайка. И нежност под тихи звезди.

(От "Дъх от Огън")







Много ме впечатли едно стихче, което прочетох в Сибир.бг, надявам се и на вас да ви хареса:
КАТО ПТИЧКА 

Облаци се мръщят мрачни,сиви, а птичките надпяват се щастливи, песента им нежна с мене върви.. радват се дори с перцата сиви, в своите гнезда-сред клоните свили. Волно си клъват трохички и зрънце, чуроликат и в буря,и в слънце. Незнаят алчност и користни злоби, без пари,токови сметки и глоби. Не познават суетата ни човешка и живеят със природата без грешка. Как искам да съм волна,като птичка да ме радва слънце и тревичка, по-често сред природата красива и душата да е чиста и щастлива...

Хейййййййй...... сладурчета, .... това е за мен от днес!
Желая ви да се чувствувате като волни птици и..... да летите в свят от хармония и любов!!!
Прегръщам ви силно!

24 коментара:

  1. Бени, твоите снимки ме накараха да мечтая за лятото. Страхотни са! Особено ме впечатли тази с чайките, накацали върху лебеда.
    С нетърпение ща чакам да покажеш торти и много захарни цветя :)
    Моите са от готова моделираща маса (така пише на опаковката). Не знам точно как се води на английски, но не е sugar paste. От същото нещо правя фигурки и покривам тортите.
    Аз тези дни съм се отдала на фимото.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели , благодаря ти много! Наистина е невероятно .... човек да наблюдава ..... как се приземяват чайките на лебедите!!! Аз също нямам търпение да дойдат всички неща , които сме поръчали! От утре вече ще започнат да пристигат!!! Поръчала съм си много инструменти и какви ли не още неща.... Опитах се днес - да си направя Veiner за някои листенца и...... бях много изненадана , че стана! Използувах за това финна структурна паста, вземах едно много релефно зелено листенце от иглика и го натиснах силно и..... стана! Много интересен експеримент беше! Установих , че.... ако натиснеш листенцето директно в структурната паста, тя се налепява по листенцето, затова преди да отпечатам листенцето в структурната паста, го намазах с олио и имаше голям ефект!!!
      Аз съм си поръчала Gum sugar paste! С нея ще опитам първоначално! Аз за първи път чувам за такава моделираща маса- от какво е, от фондант ли е? С нетърпение чакам курса след 2 седмици, а.... после ще ти разказвам!!!
      Радвам се , че работиш с Фимо! Това ми е любимо занимание! Аз си направих чудесни бижута от него!
      Ще очаквам с нетърпение фигурките , които си направила!!!
      Желая ти прекрасна седмица и те прегръщам силно!!!

      Изтриване
  2. Албена, много хубави снимки. Миналата година бяхме в Цюрих, наистина има много чайки край езерото, но плуват и патици покрай брега. Направи ми впечатление, че имаше женски плаж, заграден с ограда на самия бряг, а до него лятна градина, в която свиреше музика и по-възрастни двойки танцуваха.А беше около 14 часа.
    С една дума- много хубав град!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, наистина е голяма веселба в парка покрай езерото в Цюрих! Дойде ли пролетта и лятото .... е пълно с стотици хора.... Интересно е, че..... на всеки няколко метра стоят музиканти , които свирят невероятно и..... е много приятно! Има и много жонгльори и клоуни! Много обичам да ходя там .... да се развличам! Лятно време полянките са препълнени с хора, които се веселят, грилират, правят си плаж и.... какво ли не още! Човек там..... и да иска,... не може да скучае!!!
      И аз много харесвам Цюрих , като град! И въпреки , че много хора са на мнение , че Люцерн е по-хубав от Цюрих, .... аз харесвам повече Цюрих!!! Обичам да се разхождам в тесните улички на стария град , обичам да се разхождам и по главната улица, въпреки , че.... скоро излезе статистика, че .... това е най-скъпата улица в света....
      Желая ти една много хармонична и изпълнена с приятни мигове седмица! Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  3. Бени, много хубава виртуална разходка ,чудесни снимки!Харесаха ми легендите и стиховете!
    Както винаги успя да направиш деня ми цветен и вълнуващ!Благодаря ти за удоволствието!
    Радвам се за новото ти начинание и се вълнувам заедно с теб.С нетърпение очаквам да споделиш резултата от експериментите.Представям си желанието ,с което очакваш всичко ,което си поръчала.Сигурна съм ,че ще направиш вълшебства с инструментите и материалите.
    Ти си прекрасен,деен и много позитивен човек!
    Възхищавам ти се и ти желая успех в новото начинание!
    Прегръщам те!
    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мирче, сърдечно ти благодаря за милия коментар и прекрасните думи! Наистина .... напоследък съм се захванала с много неща и.... аз се вълнувам много! Предавам уроци по пиано, ходя на училище за немския, рисувам картини по поръчки, а сега и с този кондиторски курс и.... с курсовете за правене на сватбени торти и захарни цветя.... Много се радвам , че съм на курс при Ролф Мюрнер- той е световен майстор, постоянно го следя и по телевизията!От една страна ме е страх,.... дали мога да нося толкова дини под една мишница, а.... от друга страна любопитството ми прелива- какво ще излезе от всичко това! Бъдещето ще покаже! Днес дойдоха първите неща, които бяхме поръчали от Англия и.... съм много щастлива!!! Радвам се като малко детенце!
    Мечтая си...... да направя красива торта с фондант и да я нарисувам цялата отгоре с рози! Поръчала съм и бои на Шугарфлеър!!!
    И аз те прегръщам сърдечно и ти желая една вълшебно хубава креативна и цветна седмица, изпълнена с усмивки, приятни преживявания и.... красиви изненади!!! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Бени, прекрасни снимки! Както винаги донасяш невероятни усещания с публикациите си! Легендите са много интересни, непознати за мен! Благодаря ти Бени, за красотата, която раздаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , мила Кенди!Радвам се, че.... съм те принесла, макар и за кратко във вълшебството на птиците! Невероятна красота и щастие ни дарява тази природа!!! Понякога си мисля , че.... наистина сме големи щастливци , за да имаме честта да споделим тази красота!
      Желая ти един много приятно вълнуващ и щастлив четвъртък!! Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Бении,страхотна публикация както винаги,много интересна с красиви снимки
    винаги ми е приятно да вляза при теб
    прегръдки и хубава вечер миличка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеййййй..... Мири.... , благодаря ти за прекрасните думи! Радвам се , че беше и ти на моята птича разходка! Винаги се радвам на твоето присъствие! Желая ти много хармоничен четвъртък, изпълнен с много приятни мигове и приятни емоции! Целувки!

      Изтриване
  7. Мила Бени,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Бени, честит 8 март! Сърдечни пожелания за много щастие и прекрасни мигове с любимите ти хора!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиво е и много вълнуващо..., Албена!
    Честит празник,
    бъди обичана и ценена, радостна и много, много щастлива!
    Голяма прегръдка за теб, хубава и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Албена, Честит 8-ми март! Много радост и любов!
    Снимките са много вдъхновяващи:)
    Толкова обичам птици!
    Поздрави и усмивки:))

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Бени! Надявам се да си прекарала един прекрасен ден!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник ,много весела и щастлива!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит 8 ми март, Бени!
    Желая ти много красота, обич и нежност от сърце!
    Незабравима вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Албенче,честит празник мила!Бъди здрава,щастлива и много обичано мамче и любима!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник и на теб, Албенче! Желая ти да бъдеш нежна и неповторима, ценена и обичана, уважавана и горда жена!

    ОтговорИзтриване
  16. Миличка,честит празник и от мен-бъди здрава,обичана и щастлива жена!
    Бени,ти ми скри шапката с твоите безброй занимания-от къде толкова време?Така ти се възхищавам и следя с трепет всяко твое изобретение.А тези сватбени торти просто ще са прелест-убедена съм...
    Хубав ден и щастливи почивни дни!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  17. Мили приятелчета, от сърце ви благодаря за чудесните пожелания !!! Наистина имах един чудесен осмомартенски празник и бях истински щастлива! Надявам се и вие да сте имали прекрасни моменти и чудесен празник! Прегръщам ви силно, силно и ви изпращам безброй сърдечни целувки!

    ОтговорИзтриване
  18. Мила,снимките са разкошни!И аз тъгувам по лятото и морето-не съм го виждала вече 4 години...Тези чайки ми дойдоха като мехлем на сърцето:)))Целувки,прегръдки и моите пожелания за слънчеви усмивки и любов!

    ОтговорИзтриване
  19. А пролетта...тя идва,усещам я:)))
    http://tsanynka.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/03/06/v-ochakvane.915886
    Още малко и ще ни се усмихне:)

    ОтговорИзтриване
  20. Не знам защо не ми излиза снимката към коментарите...Но няма значение:)Подарявам ти този албум
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.236895716396306.59816.180523642033514&type=3
    целувки

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...