петък, 3 февруари 2012 г.

И.....нещо сладичко......

Хейййййййййй, сладки приятелчета! Домъчня ми за вас и реших да намина днес, за да ви почерпя с нещо сладичко!!!
.... Напоследък пуснах много солени рецепти , ..... затова днес реших, че е крайно време да се подсладим! Надявам се , .... да ви хареса моята баклавичка!

Продукти:
500гр. листи за баница
250гр.  захар
250 гр. смлени орехови ядки
100 гр. Смлени бадеми!
1 супена лъжица канела
2 щипки смлян карамфил
кората от един лимон
250гр. краве масло

За соса
350гр. Вода
400гр. Захар
1 ванилия
сока от 1 лимон + кора от половин лимон


Начин на приготвяне:

Количеството краве масло се разтопява на котлона. В дълбока купа се объркват много добре орехите, бадемите, 250 гр. захар, канелата, карамфила и настърганата кора лимон. Взема се голяма тава и се намазва дъното и страничният ръб с краве масло. Листите се разгъват и се разделят на две. На всеки втори лист се наръсва разтопено краве масло. По средата се разпределя плънката. Отгоре се зарежда втория пласт листи, като отново -на всеки два листа се поръсва по малко разтопено краве масло. 
Най- отгоре баклавата се намазва с краве масло, като се оставя малко от маслото. Нарязва се на ромбове или квадратни парчета. С остатъка от разтопеното краве масло се поливат парчетата по краищата, след което се слага да се пече в умерено загрята фурна (200 градуса) отгоре и отдолу около 50 минути, като се следи да не изгори.

След изпичане се загрява котлона и в тенджера се слага 350мл. вода да заври заедно със 400г захар (за захарния сироп). Добавя се към захарния сироп и кората от половин лимон и сока от 1 лимон,.... и 1 ванилия. След като кипне се следи да поври още около 15 -20 минути. После се смъква се от котлона и се сиропират парчетата баклава. 


Десертът се загъва с алуминиево фолио и се оставя на хладно да изстине. Консумира се след 24- 36 часа (ден, ден и половина). Тогава баклавата ... ще е вече добре сиропирана и много вкусна!




Голямо удоволствие ми достави тази баклава, защото това беше моя пръв опит! Винаги съм искала да се опитам и да направя, но.... винаги ми е изглеждало .... много сложно! Затова сега опитах и ... сама се убедих , че ... изобщо
не е толкова трудно!





Това беше ... за днес от мен! Радвам се, че бяхме заедно и ви прегръщам силно, силно! Не забравяйте, че ..... идва Уикенда и .... ще се веселим всички от сърце! Желая ви вълшебно хубави почивни дни и.... ви изпращам безбройни целувки!

За раздяла ви поздравявам с .....това талантливо слънчице! Надявам се да ви хареса!!


30 коментара:

  1. Бени,толкова се радвам ,че се завърна!Много ми липсваше...Прекрасно кулинарно творение си приготвила!Толкова апетитно ме поглежда баклавичката от снимките,че направо грабвам вилицата.
    Много усмивки и прекрасно настроение днес!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Мирче!!! Още не сме се завърнали, но....днес се докопах до един компютър тука и....съм много щастлива да съм макар и за кратко при вас!!! И ти много ми липсваш! Ние ще се върнем чак към края на другата седмица, тъй като имам изпит тогава!!! След като ти е харесала баклавичката ми,.....ти сервирам най-голямото и симпатично парченце!!! Да ти е сладко!!!
    Прегръщам те от все сърце и ти желая много красив и романтично емоционален Уикенд!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Бени, определено сме на сходни кулинарни теми :) Прекрасно изглежда тази баклавичка! Все така стискам палци за изпит! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи , сърдечно ти благодаря за прекрасните думи и пожелания! Баклавата беше голямо завоевание за мен , тъй като от дълго време се канех да опитам!!! Радвам се , че ти е харесала! И ....аз обичам сладичко през студените зимни дни!
      Въпреки студеното време, ти желая много топлина и слънце в душата , през целия Уикенд! Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  4. А, ми ще ни хареса, що да не ни хареса! Аз баклава ям, ама по малко, че със захарта не сме много на ти:)

    Вкусен следобед и мерси за поздрава! Малката е голям сладур!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коконче, радвам се , че ти е харесало малкото музикално слънчице! И аз много обичам да свиря на пиано! Прекрасен иструмент е! Благодаря ти за милите думи! След като не обичаш много захар,....ще правя по-рядко баклава, обещавам! А..... и за нас ще е по-добре, тъй....като сме се доста закръглили напоследък!!!
      Желая ти много настроение и щастливи приключения през почивните дни! Целувки!

      Изтриване
  5. Бени, баклавата е станала много сочна!
    браво!
    Малката бонбонка е страхотен виртуоз!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за милите думи! Радвам се , че ти е харесала баклавичката и ..... малкото виртуозче! Аз за 1 път опитах да направя баклава! Това беше голям експеримент за мен!
      Пожелавам ти много сладки и красиви мигове през целия Уикенд и те прегръщам сърдечно!

      Изтриване
  6. Бени, къде изчезна!? Баклавата е прекрасна и много вкусна. А както виждам си включила и бадемки в рецептата:). Глезотийки:). Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеййййй.....Кенди! Радвам се на твоето присъствие! Аз уча за изпити , затова се губя от хоризонта от време на време! И тук наваля снежец ,....за пръв път се задържа и......съответно много се радвам! Мисля даже ....да покараме ски през Уикенда!!!
      Нека почивните дни са много хармонички и приятни за теб! Целувки!

      Изтриване
  7. Чудничка е баклавата! Много обичам.
    Взимам си парченце с удоволствие :)
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, взимай си парченце баклавичка, след като ти е харесала! И още едно ще ти сипя! Благодаря ти за милия коментар! Прегръщам те силно и ....ти желая прекрасни , щастливи и романтични почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Здрасти, Бени! прекрасна баклавица- хрупкава и препеченка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хейййй....Траянче, благодаря ти сърдечно!!! Радвам се , че ти е харесала моята първа баклавичка! Скоро искам да опитам да направя и толумбички! Това бяха двете неща, които се канех да направя отдавна! Днес ....тук пече невероятно сладко сънчице и....много , много му се радвам!
      Желая ти и на теб много слънце в душата днес и ....една прекрасна събота!!! Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  10. Албенче, чудна ,чудна вкусотия ! Обичам много баклава , а като гледам какви сочни парченца предлагаш веднага се нареждам за едно-две:) ....Хубав и спокоен уикенд и една силна прегръдка от мен :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ване, радвам се , че ти е харесала баклавичката и....ти сипвам още 5 парченца!!! Благодаря ти за милите думи! Прегръщам те много силно и ти желая от сърце много любов, щастие и усмивки през почивните дни!

      Изтриване
  11. Бени един от любимите ми десерти е баклавата. За съжаление никога не успявам да я направя, за да се хареса на домашните. Твоята изглежда великолепно. Вземам си с удоволствие. Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, моите хора не бяха яли никога баклава , затова..... аз не се притеснявах дали ще мога да я издокарам като традиционната! Но..... много им хареса! Това ми даде кураж, да опитвам по-късно....пак да правя баклавички!!!
      Нека днесшната събота да е изпълнена за теб с много късмет , усмивки и любов! Сърдечни целувки!

      Изтриване
  12. Бени,липсваш мииии...А баклавата не е никак трудна за правене.Ти такива вкусотии твориш,та с една баклава няма да се справиш.Чудна ти се е получила....Желая ти успех на изпита-не се съмнявам в таланта ти и скорошно завръщане при нас....
    Приятни почивни ски дни ти желая!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хейййй....сладко Живе, и ти ми липсваш много! Хич не обичам сесиите, но.... те идват без да ме питат,...а.... и на 45 години....по-трудничко вече се учи и....то на немски език, но....няма непреудолими неща!!! Човек трябва непрекъснато да работи върху себе си,...иначе мозъка му заленява...!!! Моя мъж също учи за изпити в момента....- и той ще се явява на 6 изпита до края на април!!! При нас е голяма аномалия- ние с моя мъж учим като за световно, а.....дечицата ни не искат да учат и....все трябва да им се молим...!!!
      Прегръщам те много силно и ти пожелавам един вълшебен и незабравим Уикенд, с много приятни емоции, щастливи мигове и романтика! Целувки!!!

      Изтриване
    2. Баклава и аз никога не съм правила, но съм сигурна, че е много лесно. Твоята е станала вълшебна от първия опит :-)!
      За ученето без значение от възрастта съм напълно съгласна! Трябва постоянен тренинг на мозъка иначе просто се пускаш по течението и край :-)! Вземай изпита и бързо се връщай с цялата си позитивност и усмихнатост!
      Поздрави от мен!

      Изтриване
    3. Албена, получила се е бакалава като по учебник! Прекрасна! Поздрави! Лека вечер и успех!:)

      Изтриване
    4. Мило Цвете, не знам защо, но....си мисля , че живота е вечно училище , а ние сме учениците в него! Винаги ще има какво да учим , но..... добре , че е така! Иначе щеше да е безинтересно! Винаги опитвам нови неща и винаги се уча!
      Благодаря ти за прекрастните думи! Радвам се , че ти е харесала баклавичката!
      Прегръщам те и ти желая една прекрасна и весела неделя!

      Изтриване
  13. Албенче,страхотни снимки,очите ми останаха в тях!
    Със сигурност си зарадвала твоите хора с този десерт!
    Леко да ти минат изпитите и успешно,и хубава неделя!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладко Елексирче, много се радвам , че са ти харесали снимчиците! Аз лично ги намирам за не много добри, тъм като ги направих вечерта, а..... винаги , когато правя снимките на светлина на лампа, са в много жълти нюанси.... Но.... когато правя сладкиши....обикновенно слънцето вече е залязло и.... винаги се налага да снимам на лампа!Благодаря ти за чудесните пожелания! В петък имам голям изпит, който се надявам да мине добре! Но..... както и ти знаеш,.... всичко е въпрос и на късмет! Надявам се.....всички ние да имаме късмет!
      Желая ти една вълшебна неделя и.....нека цялата следваща седмица да е празник за теб! Целувки!

      Изтриване
  14. Скоро открих, че баклавата ми е любимият ми десерт! Бени, твоята е много апетитна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хейййййййй...... сладко Мариянче, радвам се , че съм оцелила твоя любим десерт!И на мен ми стана един от любимите, ....въпреки , че ....преди да го направя..... не съм знаела това!!!
      Желая ти ..... много настроение през Уикенда, а.....новата седмица - да е за теб..... експлозия от щастие и позитивни емоции! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Дени, благодаря ти от сърце за милите думи! Наистина е така- необходимо е....човек постоянно да работи над личността си и да се развива!!! Въпреки , че.....годините си казват думата и .... когато човек е в по-зряла възраст учи по-трудничко!!! Радвам се, че ти е харесала баклавичката! Желая ти една вълшебно хубава неделя! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  16. Непременно ше се пробва баклавата, изглежда много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ети, опитай непременно! С бадемки става наистина много хубаво! Прегръщам те и ти желая днешния ден да е изпълнен с много щастие за теб, а....идната седмица - с много успехи и усмивки!!!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...