сряда, 30 ноември 2011 г.

Обичам коледните звезди!!!




Хейййййй,.....хеййййййй,.....сладки приятелчета!!!
Днес......няма да ви разхождам както други път, на далеко... !!!А.....ще споделя с вас моята радост, която ми донесе коледната звездичка , която си купих!
 Това е подходящото място, което намерих за моята красавица!
Когато я видях в магазина- веднага привлече погледа ми и....тогава знаех дълбоко в себе си, че....това е звездичката, която ще ни донесе щастие!


Когато я донесох у нас....бях много тъжна, че по някои листенца имаше бяло мляко и...продавачката я беше наранила, като я загъваше в хартията....Без да се замисли , беше прегънала много грубо някои от листенцата, ...което ме натъжи...
Наистина има хора, които не ценят цветята и....за които те са само предмет на продажба, а....не нежно и крехко цвете....
Но....обикновено, такива хора не умеят да се радват на нищо в живота...., а това е много жалко!


Всеки път когато я погледна, сърцето ми се пълни с любов и красота! Невероятно красиво създание!!! Мога да я гледам непрекъсното и.....колкото и да я гледам, няма да ми омръзне...!!!


Тъжно е, че Коледната звезда се предлага на пазара почти само около Коледните празници....

 Много хора я смятат за цвете "еднодневка" – украсяват домовете си с него за коледните и новогодишни празници и след това го изхвърлят. Само истинските почитатели запазват своите Коледни звезди и ги отглеждат за следващия сезон.

Ако искате да я запазите своята коледна звезда  и вие,... избягвайте да я слагате на пряка слънчева светлина или пък в близост до парното.
Тя има нужда от средна температура от около 18-20 градуса, от 18 часа тъмнина в денонощие и не обича течението.
Поливайте я, когато почвата стане суха . Когато пипнете с пръст почвата , ще установите веднага от ....какво се нуждае Коледната звезда!!!
Някои любители-цветари препоръчват, да се орежат върховете на цветето след като прецъфти и тогава то да се постави в нова саксия с обогатена почва.
Чела съм , че... отрязаните връхчета могат да се сложат във вода и щом пуснат корени, се засаждат в отделна саксия!!!


Всеки цвят си има своята красота и е уникален!


На днешно време се срещат  около 109 разновидности на Коледната звезда, но.....най-разпространената сред тях е червената. В началото на ХХІ век горните й листенца вече се срещат и с бял, и с розов, и дори с жълтеникав цвят. Аз обичам много и жъленикавата коледна звезда! Изглежда наистина много фасциниращо!!!


Това са снимки, които направих с много любов и възхищение! Надявам се и на вас да ви харесат!


Направи ми впечатление , че Коледните звезди имат невероятно красиви тичинки- ... във формата на пъпчици, които също цъфтят!!! Никога до сега не бях обръщала внимание, а....са толкова красиви!


Прочетох нещо много интересно в Зона здраве, което ме заинтригува веднага и реших , че и вие трябва да го прочетете- това е легендата за Коледната звезда!!!

И.....така- Мексиканците първи нарекли това вълшебно цвете-“Коледна звезда”. Легендата разказва, че през 16 век бедно мексиканско момиче решило да почете Исус Христос за рождения му ден – Коледа, като остави подарък пред една от неговите статуи в малко мексиканско градче. Но то не притежавало нищо и всъщност нямало какво да му подари. Един Ангел господен, трогнат от добрите намерения на бедното момиче, решил да помогне и му пошепнал насън: “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”. Тогава момичето набрало диви цветя от полето  и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син в църквата.
И чудото станало – на Бъдни вечер от дивите цветя израснали кърваво червени листа, които приличали повече на цветове. Така се появила на бял свят красивата Коледна звезда.
В Чили и Перу пък започнали да наричат това цвете Короната на Андите, защото красотата му била достойна да краси върховете на тази планина.
А по-късно, пак от Мексико, тръгнало и търговското му наименование – “Поинзеция”, съпроводено и този път с интересна и загадъчна легенда. Според нея, странното цвете си е спечелило това име по един много, много необикновен начин и колкото и да не ви се вярва, любовта имала пръст в тази работа.



Това беше за днес от мен!

Желая ви от сърце и вие да си купите Коледни звездички, които да ви донесат много щастие и късмет!

Ако се грижeте се добре за Коледната си звезда и тя ще ви се отблагодари - ще ви радва всяка зима с красивите си зелени  листа- и...прекрасните си богати цветове и.... ще  ви разказва винаги по коледните празници своята легенда!!!


Прегръщам ви и....не забравяйте да се порадвате на този прекрасен ден!
Byeeeeee....byeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

вторник, 29 ноември 2011 г.

Моя лимонов сладкиш!!!



Този лимонов сладкиш става невероятно вкусен и има прекрасен аромат!!!
Действа много освежаващо и тонизиращо!!! Опитайте непремено!








Необходими продукти:

За тестото:
200 гр. брашно
50 гр. захар
щипка сол
100 гр. масло
1 яйце
1 супена лъжица вода!

За тестото смесвате- брашно , захар и солта добре и....бавно прибавяте омекналото масло на парченца- докато стане еднородна маса! После се прибавят яйцето и захарта , докато стане хубаво тесто!
Оставя се да престои 30 минутки!
И след като престои тестото се разточва на около 3 милиметра дебелина и се слага върху кухненска хартия , или върху тавичка намазана с олио и поръсена с брашно отгоре!
С вилица се надупчва, за да може да вземе въздух и ...се пече в фурната 10 минутки!



За пълнежа:


3 лимона
6 яйца
220 гр. захар
200 милилитра сметана




Лимонената кора се настъргва, а сокчето от лимоните се изцежда! Към тях се прибавят и яйцата и захарта!



Отделно се разбива сметаната на сняг и с бавно бъркане се прибавя към останалата течност!
През това време се включва фурната на 200 градуса!




После се налива пълнежа във формата с тестото!



Пече се 45 минутки на 140 градуса!


По желание може да наръсите отгоре и с пудра захар!!!




Сладкиша става невероятно сочен и апетитен!!!
Да ви е сладко!!!

неделя, 27 ноември 2011 г.

Сладкиш с фурми



Това са необходимите продукти, от които се нуждаете за този.... наистина вълшебен сладкиш:


250 гр Фурми
3 децилитра вода
250 гр. Масло
300 гр. Брашно
200 гр. Захар
4 яйца
1 пакетче Ванилия!
1 заравнена чаена лъжичка Бакпулвер
2 заравнени чаени лъжички сода
щипка сол






Сладкиша се приготвя по следния начин:

Изчистват се фурмите от костилките и се варят с водата и захарта, докато омекнат!После се пюрират и се прибавя маслото на малки парченца и солта! След като се разтопи маслото, прибавям едно по едно- яйцата, Бакпулвера и содата!!! Всичко се разбива добре с миксер и се сипва в намазаната с масло форма за сладкиша!!!
Пече в първо в предварително загрята фурна на 250 градуса- 10 минути, ...след което сваляте температурата на 175 градуса и се пече още 30 минути!
За да сте сигурни , че е напълно опечен- направете проба с клечка за зъби- ако излезе суха, значи е опечен, ако лепне, значи му трябва още , за да се доопече!














Добър апетит!!!

И..... до нови срещи!!!




Разходака в швейцарските Алпи!!!


Здравейте сладки приятелчета!!!
Ето , че и днес не ви забравих!
Взимаме ви с нас на нашата разходка до Енгелберг....и швейцарските Алпи!!!
Искам и вие да усетите алпийския чист въздух и да се порадвате на масивния релеф на тази живописна и вълшебна планинска верига!

Пейзажът на Швейцария се характеризира от Алпите – високопланински масив, преминаващ през централната и южната част на страната. Сред високите върхове на Швейцарските Алпи, най-висок от които е връх Дюфур с височина 4634 м, се намират безбройни долини, някои от които с ледници. От там водят и началото си някои големи европейски реки като Рейн, Рона, Ин, Аар, преминаващи през Женевското езеро, Цюрихското езеро, Ньошателското езеро или езерото Констанц.

И така .....след дълго лъкатушештите пътища по склоновете на Алпите, стигнахме до това чудесно местенце- Енгелберг!
Енгелберг е планински курорт разположен в изключително живописна част на Алпите. Намира се в кантон Обвалден, на 1020 м надморска височина. През XIX век Енгелберг си печели славата на балнеологичен курорт. В последствие биват построени модерни ски съоръжения. Населението на градчето е 3720 души.

В близост са разположени два сравнително големи и красиви швейцарски града – Цюрих и Люцерн. От Люцерн можете да вземете влак до Енгелберг.

Надморската височина на пистите гарантира изключително дълъг зимен сезон. Условията за ски са подходящи от началото на октомври до края на май.

Спецификата на курорта се определят от фактът, че там се провеждат стартове от световната купа по ски скокове. В последно време Енгелберг се превръща и в изключително популярна дестинация за всички, които предпочитат екстремни преживявания и спускане по необработен терен.


Този връх ми изглеждаше толкова чист и неопитнен,.....като горд исполин , който наблюдава всичко от високи....!!!






По скалистите склонове имаше и сняг...


В полите на планината имаше накацали много красиви фермички








Винаги когато ходим до Енгелберг спираме на това езеро! Много го обичам ! То е много мъничко , нежничко и.... романтично.... От това място има прекрасна панорама към планините!!!
Много е красиво!!! Голяма идилия!!!

Ето ни и нас, с моето слънчице,....на фона на красивите алпийски къщички! Обичам тяхната архитектура! Харесвам тези специфични покриви и....топлината , която лъха от всяка фермичка и виличка! Много от тях са облицовани в дърво и....това ги прави много специални!!!





Много интересно,.....незнам от къде, но изведнъж се появиха много крави и теленца, които тичаха в галоп и раздвижиха алпийската атмосфера!!!
Може ли ,....да сме в Алпите и .....да не видим известните швейцарски крави?





Съвсем случайно забелязах този делтапланер, който украсяваше прекрасната синева на небето и се движеше много плавно и хармонично!!!


Това е една от любимите ми снимки! Планината се откроява прекрасно на мекия син цвят.... Толкова кристалност и красота има в тази снимка!





Намирам това видео за прекрасно! В него така добре е подчертано величието на планините!!!
Затова искам да го споделя и с вас! Надявам се да се забавлявате, докато го гледата!


Това е за сега от мен!!!
Радвам се , че бях отново с вас!
Byeeeeee....byeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...