сряда, 30 ноември 2011 г.

Обичам коледните звезди!!!




Хейййййй,.....хеййййййй,.....сладки приятелчета!!!
Днес......няма да ви разхождам както други път, на далеко... !!!А.....ще споделя с вас моята радост, която ми донесе коледната звездичка , която си купих!
 Това е подходящото място, което намерих за моята красавица!
Когато я видях в магазина- веднага привлече погледа ми и....тогава знаех дълбоко в себе си, че....това е звездичката, която ще ни донесе щастие!


Когато я донесох у нас....бях много тъжна, че по някои листенца имаше бяло мляко и...продавачката я беше наранила, като я загъваше в хартията....Без да се замисли , беше прегънала много грубо някои от листенцата, ...което ме натъжи...
Наистина има хора, които не ценят цветята и....за които те са само предмет на продажба, а....не нежно и крехко цвете....
Но....обикновено, такива хора не умеят да се радват на нищо в живота...., а това е много жалко!


Всеки път когато я погледна, сърцето ми се пълни с любов и красота! Невероятно красиво създание!!! Мога да я гледам непрекъсното и.....колкото и да я гледам, няма да ми омръзне...!!!


Тъжно е, че Коледната звезда се предлага на пазара почти само около Коледните празници....

 Много хора я смятат за цвете "еднодневка" – украсяват домовете си с него за коледните и новогодишни празници и след това го изхвърлят. Само истинските почитатели запазват своите Коледни звезди и ги отглеждат за следващия сезон.

Ако искате да я запазите своята коледна звезда  и вие,... избягвайте да я слагате на пряка слънчева светлина или пък в близост до парното.
Тя има нужда от средна температура от около 18-20 градуса, от 18 часа тъмнина в денонощие и не обича течението.
Поливайте я, когато почвата стане суха . Когато пипнете с пръст почвата , ще установите веднага от ....какво се нуждае Коледната звезда!!!
Някои любители-цветари препоръчват, да се орежат върховете на цветето след като прецъфти и тогава то да се постави в нова саксия с обогатена почва.
Чела съм , че... отрязаните връхчета могат да се сложат във вода и щом пуснат корени, се засаждат в отделна саксия!!!


Всеки цвят си има своята красота и е уникален!


На днешно време се срещат  около 109 разновидности на Коледната звезда, но.....най-разпространената сред тях е червената. В началото на ХХІ век горните й листенца вече се срещат и с бял, и с розов, и дори с жълтеникав цвят. Аз обичам много и жъленикавата коледна звезда! Изглежда наистина много фасциниращо!!!


Това са снимки, които направих с много любов и възхищение! Надявам се и на вас да ви харесат!


Направи ми впечатление , че Коледните звезди имат невероятно красиви тичинки- ... във формата на пъпчици, които също цъфтят!!! Никога до сега не бях обръщала внимание, а....са толкова красиви!


Прочетох нещо много интересно в Зона здраве, което ме заинтригува веднага и реших , че и вие трябва да го прочетете- това е легендата за Коледната звезда!!!

И.....така- Мексиканците първи нарекли това вълшебно цвете-“Коледна звезда”. Легендата разказва, че през 16 век бедно мексиканско момиче решило да почете Исус Христос за рождения му ден – Коледа, като остави подарък пред една от неговите статуи в малко мексиканско градче. Но то не притежавало нищо и всъщност нямало какво да му подари. Един Ангел господен, трогнат от добрите намерения на бедното момиче, решил да помогне и му пошепнал насън: “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”. Тогава момичето набрало диви цветя от полето  и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син в църквата.
И чудото станало – на Бъдни вечер от дивите цветя израснали кърваво червени листа, които приличали повече на цветове. Така се появила на бял свят красивата Коледна звезда.
В Чили и Перу пък започнали да наричат това цвете Короната на Андите, защото красотата му била достойна да краси върховете на тази планина.
А по-късно, пак от Мексико, тръгнало и търговското му наименование – “Поинзеция”, съпроводено и този път с интересна и загадъчна легенда. Според нея, странното цвете си е спечелило това име по един много, много необикновен начин и колкото и да не ви се вярва, любовта имала пръст в тази работа.



Това беше за днес от мен!

Желая ви от сърце и вие да си купите Коледни звездички, които да ви донесат много щастие и късмет!

Ако се грижeте се добре за Коледната си звезда и тя ще ви се отблагодари - ще ви радва всяка зима с красивите си зелени  листа- и...прекрасните си богати цветове и.... ще  ви разказва винаги по коледните празници своята легенда!!!


Прегръщам ви и....не забравяйте да се порадвате на този прекрасен ден!
Byeeeeee....byeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

9 коментара:

  1. Красива звезда Албена...

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Бени :), така ме увлече, та уж само да"надникна" ,та изчетох всичко... Аз съм имала щастието да гледам коледна звезда 3 последователни години,но не успях да я накарам да се обагри...,та по този повод- нужно е много по вече от знание за всяко цвете,нужно е усещане и взаимна симпатия. Зад това си мнение стоя убедително,защото аз обичам много цветята и се боря в трудните за тях моменти за живота на всяко,но има някой цветя,които при мен просто не успяха да виреят.Вероятно моята енергия в конкретния момент не е била правилната за развитието им,но един ден знам,че ще имам гардения,която да радва мен и всички,които я докоснат поглед! Но...това ще е един ден ... Нека твоята звезда наистина то донесе много радост и да те дари със своята любов!
    Ида

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Иди!Благодаря ти за прекрасните думи!И аз много обичам цветята!Те ме облагородяват и ми дават много сила и стимул!!!
    И аз гледам всяко цветенце с голяма любов, но....и при мен не винаги се получава желания резултат!!! Аз също много обичзам гардениите, обожавам техния вълшебен аромат и красотата на цветовете, но... и аз до сега не съм успяла да отгледам дълго една гардения- винаги започват да почерняват листенцата и....с течение на времето не цъфти толкова много , както в началото!!! Така че,... не търси причината в себе си- ти нямаш вина, просто някои цветенца са много , много капризни и ...Гарденията е една от тях!
    Днес или утре ще направя публикация с цветенцата , които гледах това лято на моята тераска! Надявам се да ти харесат!
    Желая ти приятен четвъртък, който да е начало на един прекрасен месец декември , за теб!Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  4. Бени ,и аз си имам коледна звезда от миналата година и си я гледам,но няма цветове-само зелени листа.Сега предстои да си купя и да и се радвам...Днес като се прибера от работа ,ще си украсявам дома и звездата трябва да я купя.
    Приятен ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Само да допълня-разгледах всички ваши обиколки -впечатлена съм от красотата на природата и с добрината която цари при тебе ,Бени-поне така те усещам.Говориш за всичко с много любов-и аз се старая по същия начин,наслаждавам се и се радвам на малките неща от живота.Много красота се лее в този блог и ще отделям повечко време за разглеждане,защото си струва.На работа съм от преди час и половина и не мога да започна...Влече ме тук и това е....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Живе! Радвам се, че ще си украсиш днес, аз вече го направих- още преди 2 седмици!Украсата дава много настроение и стимул!!! Много обичам декорациите, коледната музика, коледното настроение и самата Коледа! Винаги си украсяваме с голямо желание у нас, за да посрещнем щедро Новата година!!Днес ще кача снимки с нашата новогодишна украска, за да я видиш!
    И ние с моя мъж се радваме на всяко детайлче и на всяко нещо! Опитваме се , от всеки ден да си направим един прекрасен празник!И при нас....както и при всички останали има проблеми, но...винаги се опитваме да ги разрешаваме с хумор!!!
    Радвам се , че са ти харесали разходките! Винаги си добре дошла на тях и ...ще се радвам много на твоето присъствие!
    Желая ти един много хубав и емоционален четвъртък и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  7. АЛБЕНЧЕЕЕЕЕЕЕ, НАПЪЛНИ МИ ДУШАТА!!! ПРЕКРАСНА КОЛЕДНА УКРАСА! КЪЩАТА ТИ Е ГРЕЙНАЛА И ТРЪПНЕЩА В ОЧАКВАНЕ ЗА НОВАТА ГОДИНА!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти Силванче!Надявам се и Новата година да е така прекрасна за всички ни, както е моята коледна украска!
    Прегръщам те топло и ти желая много настроение през Уикенда!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...