неделя, 29 юли 2012 г.

Какво ли е преживяло, .....какво ли е видяло....????


Хейййййй...... милички приятелчета!!! Днес искам да споделя с вас за едно дърво , което ми направи силно впечатление! Което беше....толкова грандиозно , че.... навя много мисли в мен и ... породи много въпроси...
Става съпрос за дървото под името - Секвоя!!! Първо ще спомена някои факти за този фасциниращ вид!!!

Секвоята е еднодомен дървесен вид, род Секвоя, семейство Кипарисови (Cupressaceae), имащ единствен жив представител Sequoia sempervirens, който обикновено се нарича секвоя (също и вечнозелена секвоя или крайбрежна секвоя).Секвоята е вечно зелено, иглолистно дърво, живеещо до 2000 години, считано за най-високото дърво в света в наши дни, достигащо до 112 метра височина и 7 метра диаметър в основата. Счита се, че наименованието Секвоя произлиза от името на вожда на индианското племе чероки Sequoyah. Вечнозелената секвоя в диво състояние се среща в тясна ивица 750 km дълга и 8-75 km широка по протежението на Тихия океан в Калифорния, Северна Америка и е известна с названията Coast Redwood (крайбрежно червено дърво) и California Redwood (калифорнийско червено дърво). Названието „секвоя“ се използва понякога и за другите два представителя на подсемейство Sequoioideae - Sequoiadendron (гигантска секвоя) и Metasequoia.

И ..... ето това беше въпросното дърво, което ме заинтригова и .... предизвика да напиша тази публикация и!!!

Гушнахме се в полите на това дърво, за да си направим снимка и.... се почувствувах невероятно топло и уютно! Все едно бяхме защитени от един титан, който е преминал през стотици години и .... който е видял много .....



Корените се бяха вплели толкова силно в земята, като , че ли искаха да я обсебят цялата ....


Когато погледне човек нагоре - .... все едно вижда безкрая! Множество от клони , бяха изградили короната! Тя създаваше асоциация, че.... беше непобедима - срещу урагани и .... каквито и да било природни условия!!!


Когато се прибрахме в къщи и .... видях снимките , които съм направила, бях много , много изненадана .... Много бях впечатлена, когато разгледах следващата снимка!!!
Заприлича ми невероятно много на рисунка ...., която е толкова симетрична и... перфектно изваяна , но... не от художник, а ... от природата!

Ако ние хората .... бяхме единни, както са дърветата и .... се подпирахме и поддържахме при всеки ураган, .... щяхме да живеем в един свят на хармония и красота....

Може би тук е мястото да споделя една история, която наскоро прочетох и.... ми стана много лючбима!! Не знам защо ми се прииска ..... да ви я споделя???... Тя няма връзка със секвоята, но въпреки всичко ще ви я кажа:

Това е една истинска история, която се е случила в Япония. Един човек решил да направи ремонт на къщата си и за целта свалил една от стените. Тук е нужно да направя едно уточнение: при японските къщи винаги има малко въздушно пространство между две съседни стени. И така, когато човекът свалил стената, той за негова огромна изненада открил в кухото пространство гущер, който бил заклещен там, понеже пирон, забит отвън, бил пронизал единият му крак. Когато видял това, героят в нашата история изпитал жал към гущера, но в същото време проявил и любопитство. Установил, че пиронът е на 10 години. Явно е бил използван при строежа на къщата. Помислил си: “какво се случва?”
Гущерът бил оцелял в тази поза, без да помрърдне през всичките тези 10 години! В малко тъмно отделение, 10 години без да се движиш – огромно физическо и психическо изпитание, прехвърлящо границата на човешките възможности.
Тогава в съзнанието му изникнал следващият най-логичен въпрос:
Как гущерът е успял да оцелее в продължение на 10 години?

При това без да се движи – все пак през крака му минавал пирон. Затова той зарязал за малко работата си и започнал да наблюдава гущера: какво ще направи той и какво и как ще яде…
Малко по-късно, без да разбере от къде се е дошъл, се появил друг гущер, който носел храна в устата си. Човекът бил дълбоко удивен!
Този гущер хранил заклещения си другар в продължение на 10 години!
Каква помощ, каква красива любов! И това се случва при тези толкова малки същества… Какво може да направи помощта? Той видял отговора – чудеса! Можете ли да си представите? Той е правил това неуморно, в продължение на 10 години! Давал е надежда на партньора си!
Помислете, Вие бихте ли направили това за Вашият партньор? Ще го направите ли за майка си, която Ви е довела на този свят, след 9 дълги месеца на непрекъсната борба? Или поне за баща си, приятелите, колегите, братята или сестрите?
Представете си какво може да направи едно малко същество, което другото голямо същество, благословено с брилянтен ум да не може? Колкото повече напредват информационните и комуникационните технологии, толкова по-бърз достъп до информация имаме.
Но дали разстоянието между хората се стопява също така?
Никога не изоставяйте тези, които обичате! Това е поуката от тази история.

Надявам се , че и вие сте впечатлени от тези огромни гиганти, .... наречени Секвои!!!
Засега се разделям с вас и... ви пожелавам много настроение през Уикенда!!!
Нека той е много специален за вас и.... ви направи много щастливи!!!
Приемете моите сърдечни прегръдки!!!
Byeeeeee .... byeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

2 коментара:

  1. Бени, изумително е това дърво ... дори и само като гледам снимките ме обгръща едно топло спокойствие ... Наистина има какво да научим от майката природа ... дано да не е много късно. Поздрави и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви снимки и поучителна история!Поздрави Бени!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...