събота, 7 април 2012 г.

Торта с момини сълзички!

Хеййййййй....... сладки приятелчета, малко.... се позабавих с моята тортичка, но..... ето я и нея!!! Ето така.... реализирах моите момини сълзички!!! ... Не знам защо, но.... реших за тази тортичка да използувам шоколадов фондант- на Сатин айс! ...Може би.... за да контрастират по-добре на него момините сълзички!!!!
Реших.... да опитам ..., да направя и панделка, която..... стана,... малко тъжна, но..... като за първи път, ... се примерявам с резултата! За следващия път,... ще знам , че трябва да сложа донапренчета между клюпчетата , за да засъхнат по бухнали!



 И така..... голям зор беше..... докато направя момините сълзички..... Първо.... не знаех и се чудех .... как да ги направя...??? Лутах се и опитвах всичко - объркана.... като врабче, току що чукнато от прашка, но.... в крайна сметка, .... измислих как да ги направя!
После.... беше голямо пипане,
докато оформя... всяко едно цветче,
но.... ето , че накрая станаха!

 И.... това беше крайния резултат!
Много обичам да чета легендите от блога Легенди и предания !Там.... прочетох тази легенда за момината сълза, която много ме впечатли:

Една стара руска легенда разказва за момините сълзи, които израсли от сълзите на водната княгиня Волхова. Тя пламенно обикнала храбрия гуслар Садко. Но когато Волхова научила за горещата любов на Садко към Любава, излязла на брега, за да послуша за последен път чудесните песни на своя любим. На тя го търсила напразно по брега, дълго блуждала по поля, по блата и гори, вслушвайки се в звуците на нощта. Накрая сред стройните брези Волхова забелязала два силуета на лунната светлина. Това бил Садко. А до него била Любава. Безмълвна, с наранено сърце гордата красавица се обърнала и тръгнала убита от любовна мъка, за да се скрие в своето студено царство. И само луната видяла как от прекрасните й сини очи се ронели бисерни сълзи. Те падали в меката трева, превръщайки се в бели цветя. Така се появили момините сълзи - символ на красотата на любовта и болката на чистото, нежно, горещо моминско сърце.
В Англия гласи легендата, че момините сълзи растат в гората на онова място, където приказният Леонард е победил дракона. Три дни и три нощи се борил светия Леонард със страшния дракон. А на четвъртия ден ужасното чудовище изчезнало само в гъстата гора, за да не се появи повече никога. Драконът е символ на езичеството, а светецът — на християнството. На това място, където на земята паднали капки от свещената кръв на Леонард, израсли момини сълзи и техните чисти камбанки разнасят победния химн.
Според немска легенда бялата дева с букет момини сълзи, която им се яви в лунна нощ, непременно ще им покаже месторазположението на скритото съкровище.
От XVII век французите отбелязват празника на момините сълзи. Всяка година, в първата неделя на месец май младите отивали в гората за момини сълзи, после с тях украсявали стаите, первазите на прозорците, забождали букетчета върху дрехата си, а след това започвало пиршество и танци. Юношите, поканвайки девойките на танц им подавали букетче момини сълзи. И ако девойката приеме поканата, тя подарява на младежа своето букетче и понякога този скромен подарък ги съединява за цял живот: давайки съгласието си за брак, момичето се закичвало с букетчето момини сълзи от своя любим. От този момент се смятало, че двамата са сгодени. Ако отклонява предложението - тя го хвърляла на земята. Да хвърлиш стрък от нежното цвете под краката си, означавало, че показваш неуважението си.
Според древните римляни момините сълзи са капчици от ароматната пот на богинята на лова Диана, паднали в тревата, когато тя бягала от влюбения в нея Фавън.
В други легенди се разказва, че белите цветчета са израснали от перлите на гердана на Снежанка или че това са фенерчетата на джуджетата.



 Подарявам ви..... моите момини сълзички,.... с цялата си любов!!! И..... тъй като много харесвам стихотворението на Анна Попова- Момина сълза,.... си позволявам да го споделя с вас:

Момина сълзица -
напомняш ми на разплакана девица!...
Коя ли девица и защо ли е плакала?
Своя принц ли тя е чакала?
Каквото и да е станало,
нещо красиво след него е останало.
Сълзите не са се изпарили,
нито са се вкаменили,
а живи са останали -
на нежно цвете те са станали.
Бели, мънички камбанки,
една над друга в редица
като бели перли в огърлица.
Ароматът им е тъй специфичен,
дори малко екзотичен,
но тяхното ухание
е като пролетно очарование!
Момината сълза
вирее най-добре в гората
и свенливо крие
красотата си в листата.
Не зная защо момина сълза те наричат,
но с твоето име се кичат,
когато става дума за нежност и благост,
за чистота и святост!






 Отрязах.... на всеки от вас .... по едно парченце от моята тортичка! Да ви е сладко!!!!
Това са двата етажа на тортичката ми.... разрязани!!!
Направили сме с моето слънчице тортичката по следния начин:
Най-отдолу сме сложили един шапоне блат- това е смес от белтък и бадеми (става като целувкова сме с бадемчета)! Горния слой е.....английски крем с мед , яйца и желатин!!! Стрхотен е.... ако знаете.... как се топи в устата....Отгоре има маслена бисквита (пита), а..... отгоре има пюрирани горски плодове .... със сметана и желатин! Пак следва ванилиева бисквита (пита), след което..... сме направили ганаш с шоколадова смес.... невероятно вкусен....и.... най накрая съм покрила тортичката с ванилов фондант!!!
Втория етаж е торта.,.... която е построена по следния начин:
Най-отдолу е..... маслена пита, отгоре е бял мусо шокола с яйчен ликьор (стана невероятно вкусен), после следва ванилова пита, след което идва ягодов мус, с мляко , сметана и желатин , в който бяхме оставили и по-големи парченца ягодки!После.... сложихме маслена бисквита, покрихме тортичката с шоколадов ганаш и.... най- отгоре я покрихме с шоколадов фондант, .... след което я украсих!!!!


А..... това са двата етажа на тортичката- в разрез!!!Позволих си.... да украся снимката с цветенца, тъй..... като ... днес е цветница и.... тук е момента , в който...... искам да ви поздравя сърдечно с празника и да ви пожелая много цветно настроение и цветни моменти!!! Прегръщам ви силно, силно и.... за раздяла ви поздравявам с тези 2 клипчета :





Желая ви..... един наистина чудесен празник днес и ви изпращам безбройни цветни целувки!

41 коментара:

  1. Браво Бени!Представям си какви ще бъдат следващите ти опити- като на професионалист-сладкар!!! С нетърпение ще ги чакам.
    Честита Цветница и утре Великден при вас, а ние ще празнуваме другата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Танче! Честит празник и на теб! Желая ти много цветно настроение и щастливи преживявания днес! Благодаря ти за сърдечните пожелания! В неделя ще видиш следващата ми тортичка, .... която ще е с шоколадова глазура и... една огромна червена роза отгоре! Надявам се ... да ти хареса, а.... до тогава те прегръщам сърдечно и ти желая весел празник!

      Изтриване
  2. Албенче... Ти сериозно ли?! Невъобразимо красиви са момините сълзи! Убедена съм, че ти си способна на чудеса! Невероятна е и цялата торта, мила! БРАВО!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, честит празник!!! Радвам се , че са ти харесали момините ми сълзички! Още има..... много , много да се уча, но.... важното е, че сложих началото!Благодаря ти за милите думи! Прегръщам те силно и ти желая много приятни моменти през тези почивни дни!

      Изтриване
  3. Бени, справила си се страхотно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянче! Желая ти чудесен празник и.... много цветно пролетно настроение!!!

      Изтриване
  4. Бени миличка,не знам какво да кажа,всеки път ме изумяваш
    Момините сълзи са просто невероятни
    КРАСОТА
    тортичката си е страхотна,взимам си парченце с удоволствие
    прегръдки и хубав празник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, отрязвам ти най-голямото парченце! Да ти е сладко! Надявам се и занапред да те радвам с моите тортички! Весели празници и.... много любов и щастие през почивните дни! Целувки!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно , Зиче! Радвам се , че ти харесва! Честит празник на теб!Честит имен ден! Бъди благословена и нека щастието е винаги с теб! Сърдечни целувки!

      Изтриване
  6. Албенка, трябва да се занимаваш професионално, това са най-невероятните захарни цветя, които съм виждала! Поздравявам те! Моля те напиши рецептата за тортата, този крем много ми привлече вниманието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеййййй.... сладко Павлинче, ...... благодаря ти! Още съм.... много далеко от професионализма, ... имам още много да се уча, но..... действам по въпроса! Сега посещавам много курсове и.... експериментирам непрекъснато! Надявам се.... скоро да те изненадам с чудесни нови цветенца!
      Желая ти прекрасни Великденски празници и те прегръщам силно!

      Изтриване
  7. Албенче,прекрасни са и момините сълзи и тортата и стихчето и цялата ти публикация!
    Честита Цветница и бъди благословенна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, много ! Твоя коментар ме прави истински щастлива! Нека цялата седмица да е букет от празнично настроение и усмивки за теб и..... ти изпращам безбройни целувки!

      Изтриване
  8. Прекрасна е !Така хубаво изпъкват,момините сълзи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се , че ти харесва, Нелче! Подарявам ти от сърце момините сълзички и ... ти пожелавам чудесни Великденски празници!! Целувки!

      Изтриване
  9. Бени, прекрасни момини сълзички, толкова нежни, толкова истински!!! Страхотен контраст с тортата! Аплодисменти, мила! А за вкусовите качества, какво да кажа, снимките на разреза говорят... С удоволствие си взимам парченцето! Благодаря ти, Бени, за тази прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хейййййййй..... Кенди!Режа ти огромни парченца от тортичката! Да ти е сладко! Радвам се, че ти харесват момините сълзички!Прегръщам те и ти пожелавам прекрасно празнично великденско настроение тази седмица!Прегръдки!

      Изтриване
  10. Бени, моите поздравления, тортата е чудесна, а момините сълзи са прекрасни и много трудоемки!
    Хубав, цветен и усмихнат празник ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хейййййй..... Мариянче, както винаги си ... много миличка! Благодаря ти! Радвам се , че ти е харесала тортичката ми!Желая ти много пролетно и празнично настроение през цялата седмица и те прегръщам сърдечно!

      Изтриване
  11. Албена, уникално нежни и изящни са момините ти сълзици!!! Приказна изглежда тортата с тях :) и си представям колко е и вкусна!! Поздравления за изпълнението и представянето :))

    Усмихнат и цветен ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце! Толкова щастлива ме правиш с твоите думи! Ти беше ..... причината,.... да реша .... да си направя мое собствено блогче! За първи път.... влязох в твоето невероятно блогче, влюбих се в него и.... реших , че е ... крайно време да си направя и мое блогче, за което.... много , много ти благодаря! Винаги ме радваш безкрайно мното с твоите сладки публикации.... продължавай все така! Прекрасно е!
      Желая ти чудесни празници и те прегръщам сърдечно!

      Изтриване
  12. Бени, възхитена съм от тортата ти! И вкусово и визуално е невероятна!
    Браво!Беше ми изключително приятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети , благодаря ти много за милия коментар! Все още .... съм много начинаеща в сладкарското изкуство и... съм много щастлива , че ти е харесала моята пролетна тортичка! Прегръщам те и ти желая много цветна седмица и щастливи празници!

      Изтриване
  13. Бени, страхотно шоколадово вълшебство! Невероятни, нежни и истински са станали момините сълзички, а легендите, които си споделила за тях са страхотни! А толкова вкусно изглежда цялата торта в разрез, че се изкушавам да си поизкам допълнително :)
    Честит празник и на теб! Нека в живота ти се носи благоухание на свежи цветя, истински чувства и споделени приятни емоции! ПОжелавам ти успешна и празнична седмица, а аз отивам да тропна хорцето от клипчето :) Целуки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеййййй.... Катенце, благодаря ти за прекрасните думи! Наистина .... накрая станаха момините сълзички, но.... голямо лутане беше...., докато измисля ... как да ги направя..... Голям зор, голямо пипане, но... си заслужаваше! И аз много обичам красотата и нежността на момините сълзички и техния вълшебен и омайващ аромат!
      Желая ти една невероятно щастлива седмица, с много пранично настроение, усмивки и пролет в душата! Нека .... идващите празници да са много щастливи за теб! Целувам те!

      Изтриване
  14. Бени,твориш ли твориш и все красоти...Прекрасна торта-поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, сърдечно ти благодаря! Все още съм.... много..... експерементираща, учеща се.... несигурна и..... объркана, но.... надявам се от сърце, да те зарадвам със следващите си тортички! Желая ти .... невероятно красиви и вълшебни празници и те преръщам сърдечно!

      Изтриване
  15. Целият пост е прекрасен!Легендите, снимките, настроението , което създава!Момините сълзи за прекрасни , като живи, ти си роден художник (или майстор сладкар:), Бени!Поздравления!За малко да забравя за тортата - те е толкова вкусна, с различните кремове и блатове!Просто невероятно, още веднъж да изкажа възхищението си от твоето творение!Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеййййй.... Сонче, ти си море от чудесни думи! Благодаря ти от все сърце за миличките думи! Режа ти.... най-големите парченца от тортичките! Прегръщам те и ти желая чудесни празници! Нека цялата седмица да е много хармонична и щастлива за теб! Целувки!

      Изтриване
  16. Здравейте Албена! Вчера случайно попаднах на тази страница. И тя ме очарова. Тортата с момините сълзи /това са любимите ми цветя/ е прекрасна! Аз също много обичам да се занимавам с кулинарство и сладкарство, харесва ми да експериментирам всеки ден и да радвам семейството си с нещо ново и различно....Често се ровя в нета и търся интересни рецепти. Напоследък много ме впечатляват тортите с фондан и различни цветя и фигурки. Фенка съм на тортите на Bubolinkata /ако си я чувала/, но досега все казвах на моя мъж, че не съм видяла още никой да е направил торта с момини сълзи. И, ето че сега видях! С удоволствие бих искала да си поговорим повече за "общата ни страст", а и за други неща...
    Найди

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хейййй.... сладко Найди, радвам се много , че имаме общи интереси! И аз съм човек на експериментите и.... много ще се радвам да обменяме опит с теб! И ... аз като теб , .... бродя много често в Интернета , за да науча нещо ново!Аз също много харесвам тортичките на Bubolinka!!! Чудесни са!Радвам се , че са ти харесали моите момини сълзички!!! Желая ти една прекрасна нова седмица и те прегръщам сърдечно!

      Изтриване
  17. Бени,поздравявам те за невероятната торта!Направила си я толкова добре и като декорация, и като основа!Невероятно съчетание на блатове и вкусни кремове....За декорацията само мога да изкажа възхищението си...съвършено изпипани детайли ...Момините сълзи са истинско вълшебство!Очарована съм от визията на тортата и от майсторското изпълнение!
    Публикацията носи много положителен заряд и чудесно настроение,за което ти благодаря!
    Както винаги легендата ме грабна и я прочетох на един дъх!
    Желая ти много творчески дух и нестихваща енергия,претворени в нови кулинарни шедьоври!
    Прегръщам те и те поздравявам най-сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мирче,.... толкова си миличка винаги.....Винаги твоите коментари са.... елексир за моята душа, за което ти благодаря сърдечно!!!Сега в събота съм отново на тортен вкус и.... нямам търпение да споделя с теб , творението ,.... което ще направя на курса! Благодаря ти за всичкия този стимул , който ми подаряваш! Прегръщам те силно, силно и ти желая една незабравимо хубава седмица, с много празнично настроение и вълшебни моменти!

      Изтриване
  18. Бени, чудесни са момините сълзи! Като истински са!
    С нетърпение чакам следващите ти цветни творения :)
    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за милите думи! И аз чакам с нетърпение .... всяка твоя нова публикация! Твориш невероятни красоти! Прегръщам те силно и ти пожелавам много усмивки и Великденско настроение!

      Изтриване
  19. Тази торта е произведение на изкуството! Прекрасни момини сълзи, като истински са! Браво, Албена! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Цвети! Подарявам ти всичките момини сълзички и ти желая една усмихната пролетна и хармонична седмица! Целувки!

      Изтриване
  20. Много е красива! Браво! Другия път и на пандела ще я докараш :-). А за търпението с момините сълзи искрени възхищения от мен!
    Надявам се, че си прекарала един хубав празничен уикенд!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  21. Прекрасна и много нежна торта,Албенче!Ставаш все по-добра,браво!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...