понеделник, 1 октомври 2012 г.

Трети курс при Ролф Мюрнер





Хейййййй..... сладурчета , здравейте!!! Отново съм сред вас, за да ви покажа тортичката си от третия курс при Ролф Мюрнер! Беше наистина много интересно! Научих много детайли в сферата на течния шоколад! Направих това цветенце от бял шоколад, което пасна чудесно на тортичката! Ще се опитам .... да ви обясня.... последователно - как го направих!


Листенцата ги направих, като вземах едно фолио, на което с шпакла направих бели листенца от темпериран бял шоколад, .... по начина , по който съм показала отгоре! После вземах фолиото , сложих го отвътре в тръбата , която виждате (за да са завити листенцата) и..... ги оставих.... докато станат трърди! Като престояха и ги извадих от тръбата , те бяха вече твърди и заоблени!


За основа използувах едно кръгче и три полукълба(които бях направила в други форми предварително)!
Залепих ги помежду им .... като намазвах с течен бял шоколад, и с помоща на леден шпрей , помагах да се ствърди по-бързо шоколада! След като основата беше готова, тогава започнах да градя цветенцето - листо по листо.... Винаги топках крайчето на всяко листо в течния темпериран бял шоколад, след което , бързо го съединявах с основата и .... веднага пръсках с шпрея за изстудяване и стабилитет!
Наистина при тази техника, листенцата се залепват абсолютно стабилно и няма никакъв проблем!!!


Когато моето цветенце беше вече готово, го сложих пред тази щайга и.... го оцветих с еърбръш! Първо го оцветих цялото жълто, а.... после го минах с лек червен цвят.... само по периферията на листенцата, за да стане със светлосянки!!! Аз винаги съм си мислила, че.... е голяма философия .... да боядисваш  с еърбръш, а.... то се оказа толкова лесно! Занапред ... и аз ще си купя еърбръш и ще експериментирам!!!!

 
 



И сега ще ви споделя нещо , което много ме впечатли в блога Мистериозен свят:
-->
7 юли е Европейски ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете. Думата „какао” идва от езика на ацтеките и те са първите хора, които произвеждат хранителен продукт от какаото. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Кетцалкоатъл. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани и за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Шоколадът бил ацтекският вариант на божествената амброзия, тъй като, според легендата, лично богът Кетцалкоатъл донесъл райското какао на Земята.


-->
Първият контакт на Европа с шоколада се свързва със завладяването на Мексико през 1521 г. Испанците бързо оценили стойността на какаото и в резултат на това, съвсем скоро корабите им започнали да извозват какаови семена към Испания.
В световна сензация обаче се превърнал подсладеният шоколад. В родината си испанците също започнали да приготвят горчива напитка, която подправяли с канела. Но тя не харесала особено на по-различния европейски вкус и скоро започнали да я подсладяват със захар. Сладкият шоколад бързо се превърнал в последна мода.
Били опитани множество комбинации, но най-разпространената (онази с канелата и захарта) се утвърдила, раждайки днешния горещ шоколад.
Постепенно били разкрити ободряващите и хранителните способности на какаото – богато на калории, съдържа кофеин и теобромин.
През 16 век шоколадът станал известен като свещеническа напитка за пости. След множество дебати, Римокатолическата църква позволила на хората да го пият (т.е. да е в течно състояние) по време на пости, когато твърдата храна е табу.
Според някои легенди английски пирати конфискували шоколада от испански кораб и пренесли питието и на Острова. Други приказват, че италиански търговци закупили тайната. Според трети инфантата на Испания, която се омъжила за крал Луи XIII Френски, първа “разсипала семената” на какаото. Така или иначе, бумът настъпил.


-->
Първото шоколадово блокче е направено през 1842 г. от Джон Кедбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер и Анри Нестле добавили кондензирано мляко към шоколада и така създали продукта, познат днес като млечен шоколад. Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста. Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредно влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за малки кученца и породи дребни кучета. Шоколадът е силно токсичен също и за папагалите.

 

 
 

 
 










Вечерта бяхме на рожден ден и подарих тортичката на една прекрасна моя приятелка!  Подарих я с много любов!!!
Реших .... да съчетая оранжево.... с зелено! И двата цвята са ми любими!!!











Като гледах цветенцето и.... някак си ми напомняше на вечно огънче!


Оххххххххх..... знам .... че съм като балалайка,.... като започна и.... нямам спиране! Дано не съм ви презаситила с моята шоколадова история!!!
Много бях доволна от този курс! Много неща ми се изясниха и.... научих много неща,
.... от които ...си нямах и на понятие до сега....и които отвориха една нова страница за мен и! Въпреки , че е световен майстор в патесерията и сладкарското изкуство, Ролф Мюрнер е.... много земен човек- с прекрасно чувство за хумор и веселие! Курса мина неусетно и .... беше голямо удоволствие за всички участници в него!Повечето от участниците бяха професионални кондитори и майстори!



Това беше .... всичко от мен за днес!!! Подарявам ви с любов , моето шоколадово цвете и ви желая много креативитет и творческа енергия през следващите дни! Прегръщам ви силно, силно и ви желая един щастлив месец октомври!!!

Byeeeeeeeeeeeeee....., byeeeeeeeeeeeee......!!!

11 коментара:

  1. Бени, направо се зашеметих от тези красоти при теб! Взе ми ума, всичко така добре и детайлно си описала. Бих казала, че човек може да завърши виртуален курс при теб, благодарение на всички подробности, снимки и разяснения. Благодаря ти за цялото старание и затова, че споделяш! Тортата е фантастична! Хубава вечер! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво, чак ти завидях :))
    Ще си въздъхвам тук, то друго какво му остава на човек, който се възхищава на майсторството и е далеч от него :)

    Прегръдки и чакаме следващите великолепни творения, Бени :)

    ОтговорИзтриване
  3. Блазе ти,Бени,че си имала възможност да се докоснеш до тайните на това висше сладкарско изкуство!Цветето е уникално,много красиво и ако не се вижда от постъпковите снимки как е направено,изглежда като непипнато от човешка ръка.Ти вече си на ТИ във висшата кулинария-сладкарството!!!С нетърпение очаквам следващите ти произведения!Желая ти успех и успешен нов месец!

    ОтговорИзтриване
  4. Красива торта за красив повод си измайсторила, Бени!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Уникално цвете от шоколад си направила,Бени,наистина ме впечатли неимоверно!Много и усърден труд и много желание си положила,моите аплодисменти!Прегръдки,усмихнато момиче!

    ОтговорИзтриване
  6. Бени, искрени поздравления за красотата, която си сътворила. За труда, усърдието и майсторството, които си вложила в направата на тази семпла, прекрасна торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Това вече е висш пилотаж!
    Аз не съм работила с шоколад и съм наистина впечатлена от красивото цвете, което си направила, Бени!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятния си, Бени! Не бих повярвала, че тази красота е възможно да излезе изпод човешки ръце, ако не беше ни показала твоите прекрасни творения! Поздрав

    ОтговорИзтриване
  9. Бени, това е наистина страхотно, поздравявам те! Случайно да си замислила да откриеш сладкарница наблизо? Замечтах се да съм на мястото на твоята приятелка с рождения ден....А в разказа за шоколада намерих и много нови неща, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Бени голям майстор стана на сладкарските красоти.
    Толкова нежни и изваени че все едно са истински.
    Супер си мила ЦЕЛУВАМ ТЕ!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, Федорче , Таня,Дени, Роси , Тили,Ели , Сонче, Иглика и Зиче,.... много , много ви благодаря за милите коментари! От сърце ви прегръщам.... силно , силно и се надявам искренно ... занапред да ви радвам с още по-красиви неща! Изпращам ви хиляди целувки и ви желая един незабравимо хубав и много щастлив Уикенд!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...