неделя, 30 декември 2012 г.

И.... едно празнично меню!


 Хеййййййййййй.... сладки приятелчета, здравейте!!!Надявам се..... да сте имали чудесни Коледни празници и..... дядо Коледа да е сбъднал всчка една ваша мечта и желание!!!
Отдавна не съм се появявала тук, но.... живота така ме завъртя с.... ангажименти, курсове и работа,че.... не ми остава време .... за нищо!!! Надявам се, че през Новата 2013 година.... ще съм по-свободна!!!
И..... така , днес искам да ви споделя едно ястие, което стана невероятно вкусно!!! Продължително..... но много , много вкусно!

Препечен свински бут с коричка

Продукти:

1.5 кг свинско месо
3 големи моркова
1 голям праз лук
1 малък лук (обикновен)
1 скалидка чесън
1 шише пшенична бира
1 кубче бульон
2 супени лъжици кисела сметана
Подправки:
кимион, сол, и... пипер!
(Ако има нужда се допълва вода , а може и малко сгъстител -Маецена, за да стане по състо сосчето)

Начин на пригaтвяне :

Нарязва се кожата на ромбове и се посолява.
Останалата част от месото се подправя с сол, пипер и кимион.
Предварително фурната се загрява на 190 градуса.
Мият се зеленчуците и се нарязват на ивици по 2 сантиметра.

В една тава се налива малко олио , и след като се сгорещи, се запържва месото от всички страни, .... с изключение на кожата отгоре!

Зеленчуците се прибавят и.... се нареждат около месото и малко се запържват.

След това се залива всичко това с една трета от бирата и.....се оставя да заври за малко.

Бульона се натрошава  над соса със зеленчуците и се добавя вода, до половината от месото.

После слага тавата във фурната за 2 часа или...... по-добре е с термометър, с който да следите колко е температурата в центъра на месото!
Когато температурата достигне 85 градуса, .... тогава месото е готово!





 От време на време може да се долива по малко бира и..... винаги трябва да се следи, кожата да не изгори! Ако има такава опасност се слага алуминиево фолио.



Когато месото вече е опечено....се изважда от тавата, зеленчуците се изваждат и прецеждат,   а....соса в който са печени, се изсипва в една тенджера!





След това месото и зеленчуците се връщат в тавата.


Соса който ,който е в тенджерата се слага на котлона. Добавя се останалата бира и.... се оставя да заври!
После котлона се спира и се прибавят 2 супени лъжички кисела сметана.
Ако соса е много рядък , може да се сгъсти с малко нишесте. 


Включва се фурната на грил, и.... тавата с месото и зеленчуците се връщат във фурната .
Пече се още 3 минути на грил функция, докато се появят отгоре балончета и кожата е хрупкава!!!







Месото се режи на шайби- по 1 см. дебелина и....се сервира с картофено пюренце и зеленчуци!



А..... ето го и моето картофено пюренце! Винаги го правя с мускатово орехче, масло, сол, черен пипер и прясно мляко ..... и става много вкусно и ароматно!




След като сервирам пюрето , правя малко гнездо в него и наливам от сосчето! 

  
Накрая заливам и месото със сос! 

Това беше всичко от мен за днес!
Прегръщам ви силно силно и ви пожелавам вълшебно хубаво посрещане на Нова година!
Нека Новата 2013 година е..... една от най-хубавите години във живота ви! Бъдете здрави, обградени с много любов,..... късмет и хармония! 

Целувки! 
Byeeeeeeeeeeeee......., byeeeeeeeeeeeeee!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...